Hogyan hat a testünkre a masszázs?

A masszázs évezredek óta használatos pihentető-frissítő módszerként, de a legkülönbözőbb panaszok enyhítésére is hatékonyan alkalmazzák. A testmasszázsnak számos formája létezik, köztük vannak száraz és krémekkel, olajokkal végzett masszázsok is, de egyes technikák illatok, aromák alkalmazásával teszik különlegessé a kezelést. A masszázs ingerei közvetlenül, mechanikai úton, és közvetve, az idegrendszeren keresztül és reflexes úton hatnak szervezetünkre. Ily módon befolyásolható a belső szervek funkcionális működése, valamint a bőr, a kötő- és izomszövet állapota. Terápiás hatása alapján fontos szerepet játszik a megelőzésben, a gyógyításban és a rehabilitációban.

A legelterjedtebb fogások a masszázs során a simító, dörzsölő, gyúró, ütögető és rezegtető mozdulatok.

1. A masszőr először felszínes és mély simítások alkalmazásával ellazítja a testet, miközben egyenletesen eloszlatja a masszázskrémet, illetve masszázsolajat a bőrön. A mélysimítások mindig a szív felé irányulnak, segítve a vérkeringést és a vér és nyirok áramlását.

2. A simító mozdulatokat a dörzsölés követi, melyet általában két ujjal végzik a test különböző területein, melynek segítségével oldhatók a lerakódások és az izomcsomók, a görcsök pedig fellazulnak.

3. Ezután egy erőteljes fogás, a gyúrás következik, melyet a lábon, karon, háton és a fartájékon végeznek. A gyúrás ellazítja az izmokat, szétválasztja a merev izomrostokat, fokozza az izmok vérellátását, serkenti a vér- és nyirokkeringést.

4. Az izmok tonizálására az ütögetés különféle formái alkalmazhatók, melyek lehetnek erősek, enyhék, lassúak vagy gyorsak.

5. A rezegtető mozdulatok lazítanak, eloszlatják az erősebb fogások okozta feszültségeket és nyugtatják az idegrendszert.

A masszázs ajánlható stressztől elgyötört, kimerült, hát- és derékfájdalmakkal küzdő embereknek, és természetesen a teljesen egészségeseknek is, pl. egy pihentető wellness hétvége részeként. Ám van néhány olyan élethelyzet, amikor nem tanácsos, sőt, kifejezetten ellenjavallt igénybe venni. Így például láz, akut gyulladás esetén, közvetlenül műtéti beavatkozás után, szívbetegségben vagy súlyos keringési rendellenességben szenvedőknek, daganatos betegeknek, várandós kismamáknak, a menstruáció ideje alatt, és közvetlenül étkezés után, teli gyomorral. Kerülendő a masszázs a továbbiakban, ha a kezelés után véraláfutások, esetleg allergiás bőrtünetek jelennek meg. Általános jó tanács, hogy a masszázs előtt a masszőrnek jelezni kell, hogy a páciensnek milyen betegségei, problémái vannak.